Effecten en bijwerkingen van anabole steroïden

67618_900Het is eigenlijk zo, dat zo goed als alle cellen in het lichaam reageren op anabole steroïde. Er zijn receptoren in de cellen waar de anabole steroïden zich aan vast maken. De werking van de cel wordt hierdoor beïnvloedt. In iedere cel hebben de cellen een ander effect. Het is afhankelijk van het soort celtype. Hierom is de lijst met de bijwerkingen ook zo lang en zijn de artsen de laatste jaren alleen nog meer voorzichtig geworden in het gebruik en het voorschrijven van anabole steroïden. We hebben een opsomming gemaakt van de verschillende bijwerkingen en effecten welke de anabole steroïden hebben op een menselijk lichaam.

De spiermassa

De spieren hebben receptoren waar de anabole steroïden zich aan vast kunnen maken. Als dit gebeurt dan wordt er een hele keten opgestart van verschillende reacties met als resultaat dat er meer eiwitten in de spieren worden opgemaakt. Hierdoor ontstaat dus de spieropbouwende werking van de anabolen. De spieren bestaan eigenlijk voor het grootste deel uit eiwitten. De spieren gaan groeien, ze worden sterker en ze worden ook dikker. De manier waarop anabolen de spiergroei helpen hangt niet alleen af van hoeveel anabolen je trouwens gebruikt, maar vooral van de hoeveelheid receptoren in de spieren. De receptoren kunnen hierdoor bezet worden met anabolen, wat zeer snel gebeurd. Meer anabolen leiden dan niet direct tot meer spiermassa. Wanneer de receptoren vol zijn, dan zijn ze vol. Meer anabole steroïden heeft dan simpelweg geen zin. Het is niet mogelijk om vijf anabolen of meer aan een receptor te hangen. Meer is beter, is niet van toepassing in dit geval. Natuurlijk kan je wel denken dat dit zo is. Je spieren gaan er echter niet meer van groeien.

Er is nog een andere manier waarop anabolen de spieren helpen te groeien. Ze stimuleren niet alleen de spier, maar ze helpen ook om het proces waarbij spieren afgebroken worden tegen te gaan. Als iemand zwaar heeft getraind of als iemand erg gestresst is dan wordt er meer cortisol aangemaakt in het lichaam. Cortisol is een hormoon welke een afbrekend effect heeft op de spieren. Het hecht zich aan een andere soort receptor en het spierafbrekende proces begint dan. Anabolen kunnen ook deze soort receptoren bezetten en daardoor kunnen ze de afbraak van de spieren ook tegen gaan.

Pezen hebben trouwens geen receptoren waar anabolen aan vast kunnen gaan zitten. Het risico is dus, dat de spieren sterker worden en de pezen dit niet meer aan kunnen. Het is zelfs mogelijk dat de pezen overbelast worden en afscheuren. Pas hier dus voor op!

Het lichaamsgewicht

De toename van het gewicht door het gebruik van anabole steroïden ontstaat vooral uit een toename van de vetvrije massa. Het ontstaat ook door een toename van het vocht in je lichaam en de hoeveelheid vocht welke vastgehouden wordt. Het vocht component wordt steeds belangrijker als iemand voor een langere periode anabole steroïden gebruikt. Het extra vocht verdwijnt trouwens wel nadat een anabole steroïden kuur is gestopt. Ook een deel van de spiermassa zal trouwens verdwijnen. In de regel verdwijnt grofweg een derde van de nieuwe spiermassa nadat men stopt met de kuur. Het wordt ook wel het opblazen en leeglopen fenomeen genoemd in de sportschool.

Meer spierkracht

Anabolen-2Uit onderzoek is gebleken dat de ervaren krachtsporters welke meer trainen en goed trainen meer in kracht toenemen wanneer ze ook gebruik maken van anabolen. Het is echter wel een vereiste, dat het voedingspatroon ook goed op orde is. Ook bij hun geldt trouwens, dat hun lichaamsgewicht en de spiermassa afnemen als ze geen anabole steroïden meer gebruiken.

De vetmassa

Anabole steroïden hebben een positief effect op de vetmassa, hoewel het wel een mild effect is. Er zijn verschillende aanwijzingen, dat de vetcellen minder goed groeien als er meer anabole steroïden in het lichaam aanwezig zijn.

De huid

De anabole steroïden laten de talgklieren in het lichaam ook een stuk harder werken. Hierdoor wordt de vet een stuk vetter. De talgklieren worden hierdoor een voedingsbodem voor de bacteriën waardoor men acne krijgt. De acne zit vooral op de plekken waar de meest talg klieren zitten. Denk hierbij aan het gezicht, de borst, de boven rug, de boven armen en ook de nek. Het kan zo vervelend en extreem worden, dat men van de arts antibiotica voorgeschreven krijgt of talgklierremmers.

Het haar

De anabole steroïden kunnen er voor zorgen dat de hoofdharen uitvallen. Dit gebeurt vooral bij hoge doseringen. De bijwerking is niet om te keren. Wanneer de haren weg zijn, dan blijven ze ook weg. Het is per persoon verschillend hoe erg het effect is. Ook bij vrouwen kan het hoofdhaar verdwijnen. Dit gebeurt vaak boven de slapen.
Het is trouwens ook zo, dat de anabole steroïden de groei van het haar ook stimuleren. Vaak komen er dunne en ook onopvallende doorschijnende lichaamsharen bij welke later dik en ook donker worden. Vooral bij vrouwen is dit natuurlijk een zeer vervelende bijwerking. Zeker wanneer het gaat om haar op de onderarmen en haren op de bovenlip.

De hartspier

Als de bloeddruk op een chronische manier verhoogd raakt dan zal de hartspier continu harder moeten werken en kan hij ook vergroeien. Op de kritieke plekken wordt de hartspier hierdoor dikker. Het lijkt positief, maar dat is het echter niet. De verdikking zal afnemen wanneer de hartspier het hele lichaam weer op een normale manier van bloed kan voorzien.

De cholesterolhuishouding

De anabole steroïden zorgen dat de concentratie afneemt van het goede HDL cholesterol en zorgt er juist voor dat het slechte LDL cholesterol stijgt. Op de langere termijn kunnen hierdoor de bloedvaten nauwer worden en zal er minder voedingsstoffen en zuurstof naar de organen gaan. De kans op hart- en vaatziekten neemt hierdoor ook toe.

De bloeddruk

De anabole steroïden zorgen ervoor dat het bloed volume zal toenemen. De aanmaak van de rode bloedcellen zal omhoog gaan en het bloed zal ook stroperiger worden. Ook wordt er meer vocht in het lichaam vastgehouden. Het hart moet hierdoor natuurlijk ook harder werken om het bloed rond te pompen. Hierdoor neemt de bloeddruk toe. Op de langere termijn kan dit ook schade aan de nieren veroorzaken. Het kan de kans op een beroerte verhogen en daarnaast ook zorgen voor een hartinfarct. De kans hierop stijgt naargelang men langduriger gebruik maakt van anabolen en de bloedvaten aan het vernauwen zijn.

De nieren

Het langdurig gebruik van anabolen kan dus leiden tot een hogere bloeddruk wat kan zorgen voor schade aan de nieren. Stevige pijnstillers om pijnen van de spieren, de pezen en de gewrichten te verzachten (ook wel NSAID’s genoemd) kunnen de situatie hier alleen nog maar erg door maken. Pijnstillers kunnen ook tot meer nier functiestoornissen leiden.

De lever

De meeste anabole steroïden welke oraal worden ingenomen zijn gemaakt om de afbraak van de lever te kunnen doorstaan. Hierdoor zijn ze wel giftig geworden voor de lever. De levercellen zwellen hierdoor op en kanalen welke afbraak producten, zoals gal, naar de darm afvoeren raken afgekneld. Een arts kan vaak niet op tijd ingrijpen waardoor het mogelijk is dat er geelzucht ontstaat. Als de artsen niet op tijd ingrijpen dan kan er ook een in potentie dodelijke (inwendige) bloeding ontstaan. Ook is het zo dat in sporadische gevallen orale anabolen leverkanker hebben veroorzaakt. Het gebruik van anabole steroïden spoort de groei van de (aanwezige) tumoren en gezwellen in de lever wel aan.

De prostaat

Het gebruik van anabolen laat de prostaat groeien. Wanneer de prostaat groter is zal het moeilijker en ook vaak pijnlijker worden om te plassen. Mannen met een erfelijke aanleg voor prostaat kanker of kanker kunnen door anabole steroïden te gebruiken de ziekte versnellen of sneller ernstigere vormen laten aannemen.

De hormoonhuishouding bij de man

Wanneer iemand anabole steroïden gebruikt dan wordt de normale productie van zaad en testosteron in de zaadballen of de testes onderdrukt. Het is mogelijk dat die natuurlijk aanmaak van testosteron en zaadcellen volledig stopgezet wordt door het lichaam. Hierdoor zullen de testes en dus de ballen krimpen. Als men stopt met het gebruiken van anabole steroïden dan zal de grootte van de testes zich weer herstellen. Volgens de experts welke zich begeven in het doping milieu zullen de testes zich weer volledig herstellen, maar is dit wel een geleidelijk proces. Wel ziet men dat wanneer de gebruiker ouder is en ook bij ex-gebruikers de natuurlijke aanmaak van testosteron en de zaadcellen afneemt.

Het is ook mogelijk dat het gebruik van anabole steroïden, de anabole steroïden zich omzetten naar oestrogenen of juist de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen gaan imiteren. Bij een gebruik in een hoge dosering kunnen mannen ook last krijgen van borstvorming, vetafzetting op de heupen en de rug en ook het vasthouden van vocht. Ook kan het gebruik van de anabole steroïden leiden tot ongecontroleerde en ook pijnlijke erecties.

De hormonen bij vrouwen

Het grootste effect bij vrouwen is eigenlijk wel het vermannelijkende effect van de anabole steroïden bij een vrouw. Men kan een mannelijk beharingspatroon krijgen en ook een zwaardere stem. De bijwerkingen zijn in de meeste gevallen blijvend van aard. Het gebruik van anabole steroïden kan ook zorgen voor een verstoring van de menstruatie cyclus en een verhoogde agressie. Ook de seksuele drang kan toenemen. In de meer extreme gevallen kan een vrouw een mannelijk gezicht krijgen met een bredere kaak en inhammen boven de slapen. Ook de clitoris kan groeien. Bij zwangere vrouwen kan het gebruik van anabolen leiden tot ontwikkelingsstoornissen en een vermannelijking van het nog niet geboren kind.

Het gedrag

De effecten van anabole steroïden zijn op de pscyhe van de mens niet te voorspellen. Er zijn gebruikers welke positieve effecten rapporteren. Denk hierbij aan een verhoogd concentratievermogen, meer ondernemingszin en ook meer energie. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de minder goede ontwikkelingen op psychologisch gebied van de gebruikers. Hier heeft men vaak meer last van. Mensen worden meer achterdochtig, agressiever en vaak krijgt men meer zin in seks en soms juist ook veel minder. Een aantal keren raakt de gebruiker zelfs helemaal verslaafd aan de anabolen. Het gebeurt vooral nadat men de kuur heeft gestaakt. De productie testosteron in het lichaam komt stil te liggen en het weer opstarten van deze productie duur vaak langer dan men denkt. De depressieve gevoelens en de lusteloosheid welke hierdoor ontstaan lopen vaak uit in sterke psychische problemen of relationele problemen.